bilgi@usaksmmmo.org.tr
MUHASEBETR HABERLERİ
Facebook'ta Paylaş
Türkiye ile Somali Arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması İmzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması 03 Haziran 2016 tarihinde Mogadişu da imzalandı.

Türkiye adına Ekonomi Bakanı Sayın Nihat ZEYBEKCİ ile Somali adına Somali Maliye Bakanı Sayın Mohamed Aden IBRAHIM tarafından imzalanan bu Anlaşma ile her iki ülke yatırımcıları açısından Türkiye ve Somali nin daha cazip hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Anlaşma iki ülke Parlamentosu tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Anlaşma ile genel olarak vergilendirme hakkı, geliri elde eden kişinin yerleşik olduğu ülkeye verilmekte, gelirin elde edildiği ülkenin vergilendirme hakkı kar payı, faiz ve gayrimaddi hak bedellerinde belirli oranlarla sınırlandırılmaktadır. Ayrıca diğer ülkede 12 aydan kısa süren inşaat şantiyesi, yapım, montaj veya kurma projesinin faaliyetin icra edildiği ülkede vergilendirilmemesi öngörülmektedir.

Diğer taraftan, Anlaşmada yer alan Bilgi Değişimi maddesi ile iki ülkenin vergi kayıp ve kaçağı ile daha etkin bir mücadele yürütmeleri mümkün olacaktır. Ayrıca, iki ülke arasında vergilerin tahsilatında işbirliği yapılmasına ilişkin düzenlemeler de Anlaşma da yer almıştır.

Türkiye nin, imzalanan bu anlaşma ile bugüne kadar sonuçlandırdığı Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmalarının sayısı 88 e ulaşmış olup, bunlardan 82 si yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Kaynak : Gelir İdaresi Başkanlığı.

21 Haziran 2016 Tarihinde Yayınlandı.
UZAK BAĞLANTILAR
HAFTALIK HAVA DURUMU